Reiseblogg

For Robert, Sara og Marius startet reisen til Stavanger fra Trondheim med togtur ned til Oslo S. Sara fant en ostesnurr i det begrensede utvalget i matvognen. Marius hadde med seg matpakke som han fikk beskjed om å legge fra seg på grunn av at det ikke var lov til å nyte medbrakt mat. Marius forlot oss ganske tidlig fordi han satt i motsatt kjøreretning. Kvalmen kom snikende. Resten av togturen gikk helt greit for Sara og Robert som fikk jobbet og sett på den fine naturen gjennom togvinduet.

Da vi kom ned til Oslo S gikk vi på bussen til Kongsberg før vi gikk på nattoget til Stavanger. Disse lugarene hadde kjempegode senger og noen av Justice League-gjengen sovnet faktisk før toget begynte å gå. Etter ca. 18t med reise var vi fremme i oljebyen eller energihovedstaden hvor vi ble tatt imot av Nora som kom syklende. Vi fortsatte videre til lokalet hvor vi skulle gjøre de siste forberedelsene før første workshopen.

Oljevirksomheten i Stavanger har bidratt til økt velstand og velferd i byen. Likevel finner vi ulikheter mellom bydeler når det gjelder sosiale levevilkår. I forbindelse med workshopene bestilte vi mat som vi spiste sammen med deltakerne. Et måltid er ikke bare et måltid. Som den kjente kokken og forfatteren Anthony Bourdain en gang sa: “You learn a lot about someone when you share a meal together. Å dele et måltid er ofte et samlingspunkt for å møtes, men også dele historier. Hvordan kan vi lære å kjenne våre deltakeres historier over et måltid?

Det er 15minutter til første workshop starter. Vi er spente. Hvor mange vil møte opp? Hvem er deltakerne? Hvilke historier vil de invitere oss med på? 5minutter senere dukker de første deltakere opp. De finner seg en plass rundt bordet. Noen forsyner seg av kaffekannen som står fremme. Flere personer ankommer lokalet og plassene rundt bordet fylles opp. Fatet med sandwichene sendes rundt. Det er stille, men personene forsyner seg. Praten begynner å gå. Vi snakker om reisen til Stavanger, været og maten. Dette smakte godt forteller en deltaker. Flere nikker.

Etterhvert deler vi deltakerne inn i to grupper. De får først tid til å sitte for seg selv å reflektere og skrive noen stikkord/setninger om sin hverdag. Etterpå har vi en felles gjennomgang der alle får muligheten til å dele sin personlige historie med resten av gruppen. Målet er å lære om personenes livssituasjon og få innblikk i deres virkelighet og deres hverdag.  Vi får høre om skam knyttet til det å spørre om hjelp å få stemplet ungen sin som et first-price barn. Vi får også høre deltakerne dele positive erfaringer hvor de har fått hjelp til å håndtere livssituasjonen de er i. Slik gir workshopene også mulighet til å lære om hverandres livssituasjon, dele erfaringer og diskutere hva som fungerer bra og hva som er utfordrende i deres hverdag.

På kvelden dro vi til fargegaten. Her ble vi «huket» inn for å være med på Quiz. For å sitere Anthony Bourdain igjen: “Skills can be taught. Character you either have or you don’t have”. Vi slet oss til en andreplass! Vi forente ulike ferdigheter om geografi, musikk, musikkgrupper og anatomi.  Happy dro vi tilbake til hotellet for å få en god natt søvn til neste dag. 

Dag to regnet det noe voldsomt i Stavanger og vi skulle reise til andre siden av byen for å utføre de to siste workshopene. Her møtte vi også hyggelige og åpne mennesker som inviterte oss inn i deres hverdagshistorier. Her fikk vi innsikt i ulike boligforhold og levekår. På kvelden møtte vi en forsker fra UIS. Det var en hyggelig sammenkomst med latter, faglige diskusjoner og om pågående forskningsarbeid.  

Dagen etter satte vi oss på bussen til Bergen. På første fergen var det stor sjøgang. Vi sjanglet bortover ferjegulvet for å finne en sitteplass og kjente kvalmen sige innpå. Diskusjonen på fergen gikk på hvorfor det heter svele og lapper om det er samme produkt? For øvrig hva er det beste fyllet? Smørfyll med sukker og kanel eller brunost? På ferje nr. 2 var det vanskelig å finne et vegetarisk mattilbud. Resultatet ble paprikaskruer, gulerøtter og flatbrød med smør. Da vi 4t og 35minutter senere ankom Bergen by ble vi møtt med en god regnskur. Marius, Sara og Nora hadde regnjakke, men for Robert ble det litt verre med boblejakke.  

Dag fire skulle det holdes to workshop i Bergen. Deltakerne fortalte om forbruk og utfordringer knyttet til det å få tak i sunn kvalitetsmat. På kvelden utforsket vi en restaurant der alle rettene var vegetariske, men kjøtt kunne bestilles som siderett. For et genialt konsept for å få flere til å teste ut, men også introdusere gjester for vegetarmat.

Dag fem og siste workshop skulle holdes i Bergen før hjemreise. Gjennom gruppesamtalene har vi møtt mange forskjellige mennesker; unge, eldre, enslige, aleneforsørgere, familier og uføre. Når vi først møter deltakerne er det lett å legge merke til hvordan en person beveger og kler seg f.eks, men hva forteller det egentlig om personen?

Når myndigheter forteller at vi må ta flere miljøvennlige valg krever dette at vi reflekterer og blir mer beviste på hvilke konsekvenser valgene vi tar i hverdagen får. Deltakernes virkelighetsfortellinger har gitt viktige innspill i en omstilling og endringsprosess til et mer klimavennlig samfunn, men også gjort oss med beviste på utfordringer knyttet til det å leve et miljø-og klimavennlig liv samtidig som man klarer å ivareta egen og familiens helse. 

Workshops med gruppesamtaler er nå gjennomført i Trondheim, Bergen og Stavanger. Nå planlegges intensive enkeltintervju i byene og en ekstra workshop i Trondheim.

Skrevet av Nora Kristiansson og Robert Næss

Previous
Previous

COJUST’s qualitative approach – the joys and frustrations

Next
Next

Presentasjon: SIAC Conference Rome